Bongo Charley meets MultiJam
Eerste muzikale brug tussen Suriname en Overal Muziek
In Rotterdam bereikt het programma Overal Muziek meer dan de helft van de basisscholen en in Suriname is muziek een verplicht vak op school. Duizenden kinderen aan beide kanten van de oceaan maken dus dagelijks tijdens schooltijd muziek. Het eerste internationale uitwisselingsproject van Overal Muziek Bongo Charley meets MultiJam slaat vanaf 28 mei twee weken lang een muzikale brug tussen Suriname en Rotterdam met workshops op scholen en een spetterend eindconcert in Theater Zuidplein.
Programma
Op 28 mei trappen Surinaams percussionist Bongo Charley en muziekdokter Winston Scholsberg, partner van Overal Muziek, in Paramaribo af met workshops aan zeven scholen en een eindconcert voor 300 kinderen. Kinderen leren liedjes, ritmische teksten en maken met bodyclapping en instrumenten van Bongo Charley zelf muziek. Leerkrachten krijgen training hoe ze deze methodiek zelf kunnen toepassen in hun klas. In de week van 4 juni verhuist het circus naar Rotterdam en zijn 4 Rotterdamse scholen aan de beurt voor workshops. Het MultiJam eindconcert vindt op 7 juni plaats in Theater Zuidplein: zon 700 kinderen en leerkrachten doen interactief mee en mogen op het podium hun kunsten laten zien. De vaste MultiJam band o.l.v. Winston Scholsberg met special guest Bongo Charley maken er een feestje van! Workshops en concert worden mogelijk gemaakt door de Nederlandse Ambassade in Suriname en Stichting Cultureel Centrum Suriname.
Muzikale invloeden
Suriname heeft een breed scala aan muzikale invloeden. Niet alleen zijn deze historisch gegroeid en verbonden met de Nederlandse cultuur, maar ook gemporteerd door de verschillende bevolkingsgroepen die in Suriname leven. Het zijn met name artiesten als percussionist Bongo Charley die deze invloeden in stand gehouden en moderniseren. Bongo Charley houdt zich bezig met de mystiek van geluid en fabriceert in zijn bescheiden werkplaats in Commewijne zelf bedachte muziekinstrumenten van oude percussie instrumenten en wegwerpmateriaal. Kinderen mogen deze instrumenten uitproberen en actief kennis opdoen met de wederzijdse muzikale invloeden.
Thuis en op school
In Rotterdam is een groot deel van de diversiteit aan kinderen in het onderwijs afkomstig uit een huishouden met n of meerdere personen van Surinaamse afkomst. Vaak wordt muziek thuis op een andere manier beleeft dan op school. Met dit project krijgen kinderen een bredere scope op en herkenning met het Nederland/Surinaamse culturele erfgoed. Dit stimuleert de vorming van hun identiteit en betrokkenheid bij het muziekonderwijs in de klas. Kinderen leren zo van elkaars cultuur, staan zelfbewuster in het leven en kweken meer begrip voor elkaar. Overal Muziek wil alle kinderen in Rotterdam met muziek in het hart raken en alle kinderen mee laten doen met muziek in hun stad.