Rondkijken
Bekijk hieronder de Rotterdamse ingrediënten voor een doorlopende muziekleerlijn.
Grounds,kCR
Anansi verhalen van meesterverteller Winston Scholsberg
Hierbij presenteren wij u de heer Winston Scholsberg.
Wie is Winston?
Winston is een verhalen verteller en entertainer. Zijn handelsmerk is dat zijn voorstellingen altijd 100% interactief zijn. Winston vertelt de verhalen gekleed in een exotisch Afrikaans gewaad. Met zijn expressieve wijze van vertellen weet hij iedereen, groot of klein aan zijn lippen te kluisteren.
Winston is een verteller in hart en nieren. Hij combineert het vertellen van een Anansi-verhaal en het zelf meespelen van de leerlingen. De leerlingen worden in gelegenheid gesteld om de dieren uit het verhaal in hun respectievelijke rollen na te spelen.
Hij is altijd in staat om een groep mensen mee te nemen op zijn grappige en boeiende manier. De voorstellingen zijn zowel voor kinderen als volwassenen. Winston heeft in de afgelopen 24 jaar meer dan 6500 Anansi voorstellingen verteld voor jong en oud. Van Groningen tot Maastricht en van Den Haag tot Enschede. Om een indruk te krijgen van ons aanbod mail ik u een aantal video’s toe.
https://youtu.be/YlcYxtHzCVs
https://www.youtube.com/watch?v=V2aXLxPRRrM&t=23s
Groep 1/2
- orienteren 33 %
- evalueren 100 %
Groep 3/4
- orienteren 100 %
- uitvoeren 25 %
Groep 5/6
Groep 7/8
Duur: eenmalig
Uitgevoerd door: vakdocent
Vorm: actief
Partner: website
Contact: winston@winstonsmuziekschool.nl
Grounds, Zangexpress
Winston’s Muziekschool Multijam Marathon
Winston’s Muziekschool
Winston gebruikt het lichaam als instrument. Handen, voeten, dijen, borstkas, noem maar op: alles maakt muziek. En met die geluiden kun je swingende ritmes maken. Winston verschijnt op het digitale schoolbord.
Meteen wordt de klas geactiveerd. Binnen 5 minuten staat er een swingend ritme. Stap voor stap maakt hij het moeilijker. Ervarend leren, motorische ontwikkeling, sociale cohesie en luisteren staan bij Winston’s Muziekschool centraal.
Aanvullende informatie
Winston’s Muziekschool is een manier om kinderen, via het digitale schoolbord, kennis te laten maken met ritmische muziek en bodypercussion. De kinderen ontwikkelen spelenderwijs, zowel geestelijk als lichamelijk,
hun vaardigheden en zelfstandigheid. Kijken, luisteren en bewegen zorgen daarbij voor een (korte!) plezierige afleiding om vervolgens fris verder te kunnen gaan met de dagelijkse lessen. Ook voor de docenten blijkt het een leuke opkikker.
De werkwijze is bijzonder laagdrempelig, een docent kan even vijf minuten van Winston’s Muziekschool gebruik maken op een moment dat het uitkomt. Er zijn verschillende niveau’s voor de onder- midden- en de bovenbouw.
Website www.winstonsmuziekschool.nl
https://www.youtube.com/watch?v=vax_oQR6HBE&feature=em-share_video_user
Bodypercussion workshop van 60 minuten voor €
Groep 1/2
- orienteren 100 %
- onderzoeken 100 %
- uitvoeren 80 %
- evalueren 100 %
Groep 3/4
- orienteren 100 %
- onderzoeken 40 %
- uitvoeren 75 %
- evalueren 100 %
Groep 5/6
- onderzoeken 33 %
- uitvoeren 75 %
- evalueren 100 %
Groep 7/8
- onderzoeken 25 %
- uitvoeren 100 %
- evalueren 100 %
Duur: schooljaar
Uitgevoerd door: groepsleerkracht
Vorm: actief
Partner: website
Contact: winston@winstonscholsberg.nl
ZangExpress
Digitale muziekmethode en deskundigheidsbevordering
schooljaar | actief | groepsleerkracht
ZangExpress
Digitale muziekmethode en deskundigheidsbevordering
ZangExpress is de in Rotterdam ontwikkelde digitale muziekmethode voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs, in combinatie met deskundigheidsbevordering voor de groepsleerkracht. In Rotterdam wordt bovendien met de partners in Overal Muziek samengewerkt om kinderen van alle scholen te kunnen laten optreden: sinds 2011 zijn de pop-upkoren met kerst bij de burgemeester en het kinderboekenweekfeest een begrip.
klassieke leerlijn
Samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest zijn verschillende voorstellingen ontwikkeld voor zowel onderbouw als bovenbouw: ‘Liedjes uit de oude doos’ voor groep 1 t/m 4 en Mission Symphonic en Van Mozart tot… voor de groepen 7 en 8.
Voor de groepen 5 en 6 is het repertoire van SKVR Ieder Kind Een Instrument voor de leerlijn uitgewerkt tot bruikbare lessen voor iedere groepsleerkracht. Hierdoor is het ook te gebruiken door scholen die niet aan deze programma’s of voorstellingen deelnemen.
Het lesmateriaal is mede ontwikkeld i.s.m. SKVR, Winston’s Muziekschool en het Rotterdams Philharmonisch Orkest, voldoet aan de kerndoelen en volgt de leerdoelen van de SLO leerlijn kunstzinnige vorming.
Groep 1/2
Groep 3/4
Groep 5/6
Groep 7/8
Duur: schooljaar
Uitgevoerd door: groepsleerkracht
Vorm: actief
Partner: website
Contact: info@zangexpress.nl
SKVR
Workshop Brassband Slagwerk
Workshop van 1 uur voor groep 5,6,7 en 8
Tijdens deze energieke workshop maken uw leerlingen kennis met de kenmerken van de brassbandmuziek: de knallende ritmes uit verschillende Caribische muziekstijlen. Maar ook beats uit Bubbling, Samba, R&B en Hiphop komen terug in de les. De workshop wordt afgesloten met een korte presentatie.
Doelen en 21ste eeuwse vaardigheden:
Door het samenspelen en door naar elkaar te luisteren werken de leerlingen aan de 21e eeuwse vaardigheden: samenwerken, communiceren en creativiteit.
Meer weten? Lees verder op de SKVR-website»
Groep 5/6
Groep 7/8
Duur: eenmalig
Uitgevoerd door: vakdocent
Vorm: actief
Partner: website
Contact: onderwijs@skvr.nl
SKVR
Klinkt als…..
Workshop van 1 uur voor PO groep 3 en 4
Gesproken, geschreven en muzikale taal komen samen in deze workshop. De SKVR muziekdocent vertelt een verhaal met allerlei bijzondere en spannende dieren in de hoofdrol. De dieren leven in het grote bos en maken van alles mee. Het blijkt dat ieder dier een eigen geluid heeft waardoor het, net als bij de mensentaal, kan praten met de andere dieren. Sommige dieren hebben zelfs een eigen ritme! De kinderen maken zelf muziek door te zingen en te spelen op door SKVR gebrachte instrumenten. Het taalbegrip wordt aangesproken door tijdens het verhaal op speelse manier te werken met letters, woorden en tekeningen.Doelen en 21e eeuwse vaardigheden
Spelenderwijs ontdekken van geluiden door instrumenten te bespelen. Voorstellingsvermogen door de geluiden van verschillende dieren te bedenken en te beluisteren. Taalontwikkeling door gebruik van letters en woorden tijdens de workshop.
Tijdens de workshop worden de vaardigheden creativiteit, communiceren en samenwerken aangesproken.
Meer weten? Lees verder op de SKVR-website»
Groep 3/4
Duur: eenmalig
Uitgevoerd door: vakdocent
Vorm: actief
Partner: website
Contact: onderwijs@skvr.nl
SKVR
KunstID Muziek
Binnen het programma ‘KunstID’ verzorgt SKVR wekelijkse lessen op uw school. Kies voor één of een combinatie van de kunstdisciplines; beeldend, dans, media, muziek, schrijven en theater. Uw leerlingen krijgen les van SKVR-kunstvakdocenten, zij weten wat Rotterdamse kinderen raakt, en stimuleren hen om zich verder te ontwikkelen.
De basis van KunstID ligt in de door SKVR ontwikkelde leerlijnen. Het programma is ontwikkeld binnen het leergebied kunstzinnige oriëntatie en kan ingezet worden in de groepen 1 t/m 8 van het primair onderwijs.
Breng muziek in uw school met KunstID Muziek. Uw leerlingen ervaren het plezier van muziek maken, en leren luisteren naar muziek. Door aan te sluiten op de interesses en de leefwereld van de leerlingen zet de kunstvakdocent het kind centraal in de lessen.
Met KunstID muziek leren uw leerlingen door te doen. In de muzieklessen wordt gezongen, er worden instrumenten bespeeld, ook wordt er naar muziek geluisterd en over muziek gesproken. In actieve en receptieve lesvormen wordt aandacht besteed aan klank (duur, hoogte, sterkte en kleur), vorm (verschillende vormprincipes, technieken en compositievormen) en de betekenis van muziek (stijlen, sfeer, emoties). De doelstellingen in de lessen sluiten onder meer aan bij de kerndoelen kunstzinnige oriëntatie primair onderwijs.
In de onderbouw zingen we met de leerlingen, we maken muziek met behulp van body-clapping of op eenvoudige instrumenten en we bewegen op muziek .In de bovenbouw gaan de leerlingen meer zelf componeren en liedjes vormgeven met eenvoudige computerprogramma’s.
Uw leerlingen zijn het uitgangspunt van onze lessen
In de muzieklessen van SKVR staat het kind centraal. De leefwereld en interesses van de kinderen met wie gewerkt wordt zijn het uitgangspunt bij alle activiteiten. De docent kiest per groep voor methodiek en lesvormen die aansluiten bij de ontwikkeling van de kinderen.
Vaardigheden
Muzieklessen ondersteunen de taalontwikkeling van uw leerlingen. Door veel te zingen leren kinderen niet alleen nieuwe woorden en begrippen; ze ervaren ook spelenderwijs het ritme van taal. Er wordt door de docenten actief aandacht besteed aan de tekst en betekenis van liedjes.
De muzieklessen hebben ook effect op andere terreinen: muziek maken vergroot het concentratievermogen en verhoogt de discipline. Kinderen oefenen luistervaardigheden en leren samenspelen. In diverse onderzoeken wordt ook de link gelegd tussen muziek maken en verbetering van rekenvaardigheden.
Groep 1/2
Groep 3/4
Groep 5/6
Groep 7/8
Duur: schooljaar
Uitgevoerd door: vakdocent
Vorm: actief
Partner: website
Contact: onderwijs@skvr.nl
SKVR
Ieder Kind een Instrument
Het SKVR programma ‘Ieder Kind een Instrument’ voor het primair onderwijs biedt uw leerlingen de kans om een instrument te leren bespelen en samen muziek te maken. De kern van het programma ligt in de groepen 5 en 6 met instrumentaal onderwijs. In de onderbouw wordt de basis gelegd.
Samen muziek maken is heel leuk en heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van uw leerlingen:
- De lessen doen een beroep op vaardigheden als samenwerken, luisteren, reageren en creëren.
- Het bespelen van een instrument draagt bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen, en bevordert discipline en doorzettingsvermogen.
- Muziek maken draagt positief bij aan de ontwikkeling van het kinderbrein en aan sociale vaardigheden, nodig voor het samen spelen en samenwerken.
Met Ieder Kind een Instrument geeft u muziekonderwijs een structurele plek in het schoolcurriculum voor de groepen 1 tot en met 8.
Meer weten? Lees verder op de SKVR-website»
Groep 1/2
Groep 3/4
Groep 5/6
Groep 7/8
Duur: schooljaar
Uitgevoerd door: vakdocent
Vorm: actief
Partner: website
Contact: onderwijs@skvr.nl
Watch That Sound
Multimedia, Sound design, Compositie
Watch That Sound is een educatief muziek en geluid project dat uitnodigt om composities plus soundtracks bij film te ontwerpen en live op te nemen.
Op een actieve en aansprekende manier wordt kennis gemaakt met de wereld van muziek en beeld. Een nieuwe benadering van muziek en multimedia educatie.
8 wekelijkse cyclus lessen Watch That Sound op de basisschool.
Groep 1/2
Groep 3/4
Groep 5/6
Groep 7/8
Duur: serie
Uitgevoerd door: vakdocent
Vorm: actief
Partner: website
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Mission Symphonic
Over Mission Symphonic
Bij Mission Symphonic, ‘De lokroep van de vuurvogel’, betovert het voltallige Rotterdams Philharmonisch Orkest het publiek met tien bekende symfonische klassiekers. Van de beroemde Vijfde van Beethoven tot De Vuurvogel van Stravinsky. De leerlingen dragen ook hun steentje bij. Onder leiding van ZangExpress zingen zij mee met het grote orkest en diverse eindresultaten uit de eerder voltooide workshops zullen tijdens de voorstelling live te zien zijn!
Het concert “de lokroep van de Vuurvogel
De missie in het verhaal van “ De lokroep van de Vuurvogel” staat centraal tijdens het slotconcert. Net als de vuurvogel zelf is muziek onsterfelijk, maar is dat wel echt zo? De missie móet slagen om de muziek levend te houden zodat het niet vergeten wordt. “ De Lokroep van de Vuurvogel” is een prachtige, actuele noodkreet.
De missie wordt geleid door geheime agenten in dienst van Firebird. Hij zal de muziek van vroeger met de stemmen van nu (de zingende kinderen in de zaal) naar de toekomst brengen. De Agents nemen de kinderen mee naar de verhalen achter de muziek. Tijdens die reis komen de tien muziekstukken tot leven.
De kinderen, “de stemmen van nu” , dragen direct bij aan het slagen van de missie. Samen met het voltallige orkest en met de Agents zingen ze de melodieën die ze hebben voorbereid in de klas. Nou maar hopen dat de missie ook echt slaagt…
Workshops
Dit grote jubileumconcert gaat gepaard met een uitgebreid voortraject, waarin de leerlingen via workshops en lesmateriaal een eigen creatief antwoord gaan maken op de 10 klassiekers! De gedetailleerde invulling van dit project vindt u op de website: www.missionsymphonic.nl
ZangExpress
Samen met ZangExpress zingen de leerlingen mee met bekende melodieën van componisten zoals Mahler, Dvořák en Bizet. Deze worden samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest live uitgevoerd tijdens de concerten! Het resultaat is een unieke, eigenwijze en nieuwe kijk op iets wat al heel lang bestaat.
Doelgroep Groep 7 en 8
Locatie de Doelen, Grote Zaal
Data
Do 27 juni 2019 10.00 en 11.30 uur
Vr 28 juni 2019 10.00 en 11.30 uur
Duur 1 uur
Voorbereiding Gratis lessen via website ZangExpress (verplicht onderdeel)
Voortraject Gratis workshop les naar keuze (dans, muziek, beeldend, Spoken Word)
Schoolbijdrage € 5,00 per leerling
Groepsomvang Per 10 leerlingen moet minimaal 1 volwassene de groep begeleiden
Groep 7/8
- orienteren 100 %
- uitvoeren 100 %
Duur: serie
Uitgevoerd door: vakdocent
Vorm: actief
Partner: website
Contact: educatie@rpho.nl
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Apenootje
Over Apenootje
Eva is apetrots op haar dierentuin! Ze houdt zielsveel van alle dieren, en zij houden van haar. Er is alleen één groot probleem. Doordat Eva de dieren zo vertroetelt – ze pelt zelfs de nootjes voor haar apen – zijn ze verwend en lui geworden. En dat vinden de bezoekers niet leuk. Zij willen de dieren zien spelen en gekkigheid zien uithalen!
Als blijkt dat de dierentuin moet sluiten, omdat geen mens meer komt kijken naar al die saaie beesten, is Eva wanhopig. Maar als ook de dieren doorkrijgen wat er aan de hand is, komen ze in actie! Het wordt één grote beestenbende, maar Eva en haar muzikale vrienden geven niet op. Zij gebruiken al hun fantasie om de dierentuin te redden…
Data
Di 27 nov 2018 10.00 en 11.30 uur
Wo 28 nov 2018 9.45 en 11.15 uur
Do 29 nov 2018 10.00 en 11.30 uur
Vr 30 nov 2018 10.00 en 11.30 uur
Vr 7 dec 2018 10.00 en 11.30 uur
Uitvoerenden Ensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest
Actrice Christine de Boer
Verhaal Thijs Maas
Regie Bart Oomen
Muziek Monique Krüs
Kostuums en decor Sanne Oostervink
Groep 3/4
- orienteren 100 %
- uitvoeren 50 %
Duur: eenmalig
Uitgevoerd door: vakdocent
Vorm: receptief
Partner: website
Contact: educatie@rpho.nl
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Liedjes uit de oude doos
Over Liedjes uit de Oude Doos
In ‘Liedjes uit de Oude Doos’ worden oude kinderliedjes afgestoft en weer tot leven gezongen. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest laat i.s.m. ZangExpress de kinderen uit de onderbouw meezingen met bekende en minder bekende kinderliedjes.
Dora en haar muzikale verhuizers zijn bezig met een oud dametje te verhuizen. Dora kan, zoals gewoonlijk, haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ze kijkt in de dozen en vindt er telkens iets wat haar aandacht trekt. Ze gooit alles uit de dozen op een berg en maakt er een puinhoop van. Uiteindelijk wordt Dora tot de orde geroepen. Dora gooit alle spullen in een doos. Er wordt aan gerammeld, de doos lijkt te gaan koken, knalt open en we horen een kakofonie van alle liedjes door elkaar. Dora schaamt zich een beetje voor de troep die ze heeft gemaakt. Ze ruimt ‘m snel op. Als alle dozen weg zijn, blijkt er toch nog een doos over te zijn. Nog net op tijd komt ze erachter. Dora opent de doos …
Locatie de Doelen, Eduard Flipse Zaal
Data
Wo 3 april 2019 09.45 en 11.15 uur
Do 4 april 2019 10.00 en 11.30 uur
Vr 5 april 2019 09.45 en 11.15 uur
Duur 45 minuten
Voorbereiding website ZangExpress (gratis lessen)
Extra workshop De Orkest Ontdekker
Schoolbijdrage € 4,50 per leerling
Groepsomvang Per 10 leerlingen moet minimaal 1 volwassene de groep begeleiden
Groep 1/2
- orienteren 33 %
- onderzoeken 60 %
- uitvoeren 80 %
Duur: eenmalig
Uitgevoerd door: groepsleerkracht
Vorm: actief
Partner: website
Contact: educatie@rpho.nl